Mitä ottaa huomioon paistinpannua valittaessa
Ruoanlaitto on paljon hauskempaa oikeilla välineillä, eivätkä paistinpannut ole poikkeus. Kysyimme kokilta, mitä kannattaa ottaa huomioon pannua valitessa.
Nykyaikaiset paistinpannut ovat itse asiassa aika edistynyttä teknologiaa. Ne on rakennettu eri materiaaleista, valmistettu eri muotoisiksi ja viimeistelty erilaisilla pinnoitteilla. Kaikki tämä auttaa sinua menestymään keittiössä. Löydät yleiskatsauksen erityyppisistä pannuista tältä sivulta.
Tarttumaton pinnoite on käytännöllinen
Aloitamme tutustumalla lähemmin niin kutsuttuun tarttumattomaan pinnoitteeseen. Bjørn Erik Vangen on kokki, ja hänellä on monen vuoden kokemus merenelävien valmistuksesta. Hän näkee erityistä etua tarttumattoman pinnoitteen käyttämisestä kalaa paistaessa.
–Kalaa paistaessa paistinpannu, jossa on tarttumaton pinnoite, on ylivoimainen valinta. Sen avulla on helppo saavuttaa rapea pinta ilman huolta siitä, että kalat takertuvat pannuun. On myös käytännöllistä, että pannu voidaan pestä hyvin saippualla. Tämä tarkoittaa, että se ei levitä hajua tai makua seuraavaan paistoon, sanoo Bjørn Erik.
Monenlaisia pinnoitteita
Olemme jo vuosien ajan tottuneet teflonpinnoitteisiin, mutta markkinoilla on useita erilaisia pinnoitteita, joilla on hieman erilaiset ominaisuudet. Teflonin tai muiden polytetrafluoreteenistä (PTFE) valmistettujen pannujen etuna on, että niillä on hyvät tarttumattomat ominaisuudet. Tarkista, kuinka monta kerrosta pinnoitetta pannulla on, sillä tämä osoittaa, minkälaista käyttöä se kestää.
Keraaminen pinnoite
Keraaminen pinnoite kestää hieman enemmän lämpöä, on kestävämpi naarmujen kannalta, mutta ei vapauta ruoan makua yhtä hyvin kuin PTFE-pannut.
Hybridipinnoite
Hybridipinnoite on saatavana teräspannuissa, ja sen rakenne muodostuu useista huipuista ja laaksoista. Tämän seurauksena tarttumaton materiaali on suojassa pinnan alapuolella.
Titaanipinnoite
Titaanipinnoite on kalliimpi vaihtoehto, mutta se kestää myös paremmin niin korkeampaa lämpöä kuin teräsvälineitä.
Alumiinipannut
Alumiinipannut ovat kevyitä, ja niillä on hyvä lämmönjakauma.
Teräspannut
Teräspannut kestävät korkeaa lämpöä, ja hybridi- tai keraamisella pinnoitteella niiden pinta on erityisen kestävä.
Pitäisikö pannulla olla paksu vai ohut pohja?
Seuraavaksi kannattaa miettiä, haluatko pannun paksulla vai ohuella pohjalla.
Ohut pohja lämpenee erittäin nopeasti, jolloin ruoka palaa helpommin pohjaan, joten sinun on pidettävä valmistusta silmällä. Ohutpohjaiset paistinpannut sopivat parhaiten lihan ja vihannesten nopeaan kypsentämiseen. Ohutpohjaisten paistinpannujen suuri etu on, että ne ovat usein kevyitä ja helppoja käsitellä.
Paksun pohjan lämpeneminen kestää kauemmin, mutta se myös säilyttää lämmön kauemmin, kun oikea lämpötila on saavutettu. Paksupohjainen pannu ei myöskään vääristy ja kulu nopeasti. Hinta on usein hieman korkeampi, mutta se voi kuitenkin olla rahanarvoinen sijoitus.
Tarkista myös, että pannun kahva on makuusi sopiva. Hyvä ote käsiteltäessä on välttämätön, ja esimerkiksi teräskahva on turvallista laittaa uuniinkin.
Pienet ja suuret pannut
Voi olla hyvä idea hankkia sekä pienempi että normaalikokoinen paistinpannu. Tämä säästää sähköä ja tiskaamisvaivaa. Lisäksi kypsennysprosessi voi sujua nopeammin. Jos paistat vain yhden munan tai teet pienen aterian, sinun ei tarvitse lämmittää suurta pannua.
Wokkipannut
Vangen uskoo myös, että hyvä wokkipannu on erittäin hyödyllinen apuri ruoanlaittoon, ja ne tulevat tavallisten pannujen tapaan erilaisilla pinnoitteilla.
Wok-pannu on kuitenkin syvempi kuin tavallinen paistinpannu. Tämä antaa suuremman tilavuuden, mikä tarkoittaa, että voit valmistaa suurempia annoksia. Ne valmistetaan myös kestämään korkeita lämpötiloja.
–Korkeat, viistetyt reunat, jotka johtavat hyvin lämpöä, antavat pannulle suuremman työskentelyalueen. Jos haluat aidon wok-ruoan rapeilla kasviksilla, wokkipannu on välttämätön.
Korkeareunaiset pannut
Paistinpannu, jossa on korkeat suorat reunat ja kansi, on hyvä valinta, jos haluat valmistaa kokonaisia ruokia yhdellä pannulla. Tai jos haluat sekoittaa useita ainesosia paistettavan lihan kanssa. Näin voit halutessa välttää myös kattilan käyttöä.
–Tein hiljattain herkullisen simpukkakeiton tällaisessa pannussa, Vangen kertoo. Paistoin ensin sipulin ja lisäsin sitten vähitellen loput ainekset. Yksipannuinen simpukkakeitto, helposti ja vaivattomasti. Tämä toimii myös pataruokien kanssa, jotka voivat kiehua kannen alla.
Pidä pannustasi hyvää huolta
Valitse itsellesi ja käyttöösi sopiva pinnoitetyyppi ja lue myös käyttöohjeet.
–Hyvä puhdistus on tärkeää, ja useimmat pinnoitetut pannut vaativat, että käytät välineitä, jotka ovat hellävaraisia pinnoitteelle. Mieluiten puusta, silikonista tai muovista valmistettuja. Jos pidät pannuistasi huolta, ne kestävät pitkään, Vangen korostaa.
Me autamme mielellämme
Gigantista löydät myyjiä, jotka ovat keittiövälineiden asiantuntijoita. Autamme sinua valitsemaan erilaisten paistinpannujen välillä ja annamme vinkkejä niiden fiksumpaan käyttöön. Muista, että voit myös keskustella live-myyjän kanssa, jos teet ostoksia verkossa. Etsi live-myyjäkuvake sivuilta seuraavan kerran, kun teet ostoksia.
Lue lisää ruoanlaitosta:
Ruoanlaitto ja leivonta - oppaat ja artikkelit
Lue lisääTäältä löydät kaikki ruoanvalmistusta ja leivontaa käsittelevät artikkelit ja oppaat. Lue lisää tuotteista, löydä hyödyllistä tietoa ja tutustu ajankohtaisiin kampanjoihin.
Käytä vähemmän energiaa ruoanlaitossa
Lue lisääKeittiö on kodin alue, jossa on melko helppoa säästää energiaa. Täältä löydät kuusi nopeaa tapaa vähentää energiankulutusta.
Nämä kaikki voit valmistaa Airfryerissa
Lue lisääVaikka monet yhdistävät airfryerit friteeraukseen, ovat friteeratut ruoat vain pieni osa kaikesta siitä hyvästä mitä voit niillä valmistaa. Itse asiassa useimmat ruoat voidaan kypsentää airfryerissa.
Näin valitset juuri sinulle sopivan tehosekoittimen
Lue lisääTehosekoitin on olennainen keittiölaite ja se on saatavana kaikissa koko- ja hintaluokissa, jolloin tärkeintä on valita tehosekoitin, joka vastaa parhaiten tarpeitasi. Ota huomioon nämä 5 asiaa ennen kuin valitset tehosekoittimen.
Osto-opas: Yleiskoneet
Lue lisääLaadukkaalla yleiskoneella pystyt tekemään lähes kaikkea – vaivata taikinoita, sekoittaa, valmistaa jäätelöä ja jopa pastaa. Yleiskonetta valittaessa kannattaa kartoittaa oma käyttötarve ja valita juuri se malli ja ne lisäosat, jotka ovat paras apu keittiössäsi.