Ohita
Käsi säätää uunin lämpötilaa

Käytä vähemmän energiaa ruoanlaitossa

Keittiö on kodin alue, jossa on melko helppoa säästää energiaa. Jopa pienet muutokset tottumuksissa voivat vaikuttaa suuresti. Alta löydät muutamia nopeita tapoja vähentää energiankulutustasi.

Keittiössä tietysti ruoka lämmitetään tai jäähdytetään ja kattilat ja pannut pestään. Kaikki tämä vaatii energiaa, mutta se tarkoittaa myös energiansäästöpotentiaalia.

Henkilö kaataa kiehuvaa vettä vedenkeittimestä teekuppiin

Veden lämmittäminen vaatii paljon energiaa

–Kuuma vesi muodostaa suuren osan energialaskustasi. Ole tietoinen tästä paitsi suihkussa, myös keittiössä puuhatessasi. Älä siis jätä kuumavesihanaa auki, sanoo Eiliv Flakne, Enovan tiedottaja. Enova tukee Norjan siirtymistä vähäpäästöiseen yhteiskuntaan ja antaa hyödyllisiä neuvoja energian säästämiseen.

Lisää vinkkejä energiansäästöön löydät täältä

Ensimmäinen ja yksinkertaisin neuvo on käyttää vedenkeitintä sen sijaan, että kiehauttaisit veden kattilassa.

–Veden keittäminen vedenkeittimessä kuluttaa vähemmän energiaa kuin kattilassa keittäminen, korostaa Flakne.

Käsi sulkee kannen kattilan päälle

Käytä kantta kattilalla keittäessä

Enova antaa lisää vinkkejä energian säästämiseen ruoanlaitossa:

–Jos sinulla ei ole vedenkeitintä, helppo vinkki on käyttää kattilan kanssa kantta. Näin vesi kiehuu nopeammin ja energiankulutuksesi on pienempi.

Tämä pätee tietysti myös silloin, kun keitetään tai höyrytetään jotain pidempiä aikoja, kuten kananmunien ja vihannesten kohdalla. Vihannekset on hyvä leikata, jotta ne saavuttavat halutun pehmeyden nopeammin. Vältä myös enemmän veden keittämistä kuin mitä tarvitset.

Nainen pitelee kahta paistinpannua keittotason yllä

Käytä hyväksi kaikki lämpö

Energian säästäminen on helpompaa, kun pyrit olemaan tietoinen energiankäytöstä.

–Aina ei tarvitse käyttää suurta paistinpannua. Jos omistat useamman kuin yhden, käytä juuri tarvitsemaasi kokoa, jotta lämmitettävä pinta on mahdollisimman pieni, Flakne sanoo.

Voit myös käyttää keittotasoa fiksummin. Tarvitseeko paistamiseen oikeasti käyttää niin korkeaa lämpöä? Harvemmin. Niin ikään voit hyödyntää uunisi lämmön paremmin. Jos sammutat uunin kymmenen minuuttia ennen kuin aterian on oltava valmis, jäännöslämpö riittää ruoan kypsentämiseen.

Käsi pitelee jääkaapista otettua kalapakettia
Säädä lämpötiloja oikein

Voit myös käyttää vähemmän energiaa käyttämällä jo olemassa olevia laitteita paremmin. Säädä esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen lämpötila suositeltuun lämpötilaan, joka on jääkaapille 4 astetta ja pakastimelle -18 astetta. On täysin tarpeetonta pitää niitä tämän kylmempinä.

Fiksu pieni kikka on myös ruoan sulattaminen jääkaapissa. Näin jääkaappi kuluttaa vähemmän energiaa lämpötilansa ylläpitämiseen. Ja vältät myös turhaa mikroaaltouunin käyttöä.

Astioita täydessä astianpesukoneessa
Täytä astianpesukone täyteen

Tiskikoneen käyttäminen useammin kuin on tarpeen kuluttaa myös energiaa. Yritä täyttää se täyteen ennen kuin laitat pesuohjelman käyntiin, ja selvitä myös mitkä ohjelmat ovat eniten energiaa säästäviä.

Käsi osoittaa pakastimen lämmönsäädintä ja energiamerkkiä
Tarkista laitteiden energiankulutus

Vanhemmat sähkölaitteet ovat usein vähemmän energiatehokkaita kuin uudet. Jos olet ostamassa uutta kodinkonetta, on hyvä idea valita tuote, joka kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Niille kaikille on omat energiamerkintänsä asteikolla A:sta G:hen, jossa A on paras.