Kokeneet grillikokit käyttävät suuria lihoja grillatessaan sekä suoraa että epäsuoraa lämpöä. Näin grillattaviksi sopivat hyvin paistit, linnut luineen, kokonaiset kalat, suuret kalafileet ja ribsit. Suurta lihakimpaletta voidaan grillata ensin suoralla lämmöllä, jotta siihen saadaan kaunis lihan mehevyyden säilyttävä paistopinta. Sen jälkeen sitä kypsennetään epäsuoralla lämmöllä, kunnes sen sisälämpötila on oikea. Näin lihasta tulee mureaa, mehukasta ja maukasta.
Suoralla lämmöllä lämmönlähde on suoraan grillattavan ruoan alla. Lämpö kuivapaistaa ja karamellisoi ruoan pinnan ja tuo maun esiin. Suoran lämmön käyttö tuottaa sekä säteily- että johtumislämpöä. Se muodostaa paistopinnan ja tyypilliset grilliraidat.
Epäsuoralla lämmöllä lämmönlähde on grillin toisella tai molemmilla puolilla. Ruoka asetetaan grilliritilälle kohtaan, jossa ei ole lämpöä ei tule suoraan sen alta. Epäsuoralla lämmöllä grillattaessa on erityisen tärkeää, että kansi on kiinni. Tämä auttaa muodostamaan toisenlaista lämpöä – säteilylämpöä. Lämpö nousee, heijastuu kannesta ja grillin pinnoilta ja kiertää grillissä niin, että ruoka kypsyy tasaisesti joka puolelta.
Säteilylämpö ei kuivapaista ruoan pintaa kuten säteily- ja johtumislämpö tekee. Paistaminen tapahtuu hellävaraisemmin, samalla tavoin kuin uunissa.
Jos käytät hiiligrilliä, täytä puolet grillistä hiilillä. Jos käytät kaasugrilliä, sytytä vain puolet polttimista. Aloita grillaamalla ruokaa suoralla lämmöllä niin, että se saa paistopinnan. Pane paistomittari paikalleen ja aseta liha grillin viileään osaan epäsuoralla lämmöllä grillattavaksi, kunnes se saavuttaa oikean sisälämpötilan.