Ohita
Lämpöpumpun ulkoyksikkö

Näin ehkäiset lämpöpumpun melua

Lämpöpumppu on hyväksi sekä kodin budjetille että ympäristölle, mutta joskus se voi häiritä jopa syväunisimmankin yöunta. Kun näet hieman vaivaa, voit välttää pahimman melun ja säilyttää naapurisovun tulevinakin vuosina.

Henkilö osoittaa kaukosäätimellään lämpöpumppua kohti

Sijoitus on kaiken A ja O

Lämpöpumpussa on kaksi osaa, ulkoyksikkö ja sisäyksikkö. Ulkoyksikön sijoituspaikan määrittää valittu lämpöpumpun tyyppi. Esimerkiksi ilma-ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan ulkoseinän alaosaan aivan rakennuksen ulkopuolelle. Koska ulkoyksikkö pitää yleensä enemmän ääntä kuin sisäyksikkö, pumppu kannattaa sijoittaa etäälle makuuhuoneesta. Ja jos haluat säilyttää naapurisovun, pumppua ei kannata sijoittaa naapurin ikkunoiden puolelle. Lisäksi pumpun ympärille on jätettävä riittävästi tilaa. Jos pumppu sijoitetaan ahtaaseen tilaan, kuten parvekkeen alle, melutaso voimistuu. Siksi pumppu kannattaa sijoittaa maahan tai rakennuksen sokkeliin kiinnitetylle jalustalle, jossa olisi hyvä olla tärinänvaimentimet. Lämpöpumpun sisäyksikön oikeanlainen sijoitus on niin ikään tärkeä asia. Ääni kulkee huoneen poikki etenkin tiloissa, joissa on suuri kattokorkeus ja joissa kaikuu. Kun huoneen kaikuvuutta vähennetään, ääni ei erotu niin selvästi. Lämpöpumppua ei siis kannata sijoittaa sohvan yläpuolelle.

Lähikuva lämpöpumpun painikkeista ja lämpötilasta

Pienet luvut – suuri merkitys

Lämpöpumppujen melutasoa koskevat määräykset ovat linjassa asuinalueilla voimassa olevien yleisten melutasomääräyksien kanssa. Päiväaikaan (kello 7–22) melutaso saa olla kovempi kuin yöaikaan (kello 22–7). Jos lämpöpumppusi pitää ääntä yöllä, voit olla varma, että naapurit valittavat. Kaikissa lämpöpumpuissa on melutasomerkinnät. Melua mitataan desibeleissä (dB), ja melutaso vaihtelee pumppumalleittain. Vaikka kahden pumpun väliset erot voivat vaikuttaa hyvin pieniltä, jo 10 desibelin ero olla merkittävä. Useimmat ihmiset pystyvät erottamaan jopa kolmen desibelin eron. Hyvä nyrkkisääntö on, että lämpöpumpun ulkoyksikön melutaso saa olla korkeintaan 35 dB. Kalliimmat mallit ovat usein hiljaisempia kuin halvat. Myös asennus voi vaikuttaa pumpun melutasoon. Siksi on tärkeää, että asentaja asentaa sen oikein. Jos astianpesukone ei ole suorassa, se pitää ääntää. Vastaavasti lämpöpumpussa voi esiintyä tärinää, jos se on asennettu väärin. Myös säätila vaikuttaa lämpöpumpun melutasoon. Mitä kylmempää ulkona on, sitä enemmän pumpun on tehtävä työtä. Siksi pumppu kannattaa sijoittaa suojaan eikä vain sellaisenaan seinään, missä se on alttiina jäätävälle tuulelle ja kylmille pakkasöille. Jotta tietäisit pumpun todellisen melutason, pyydä että saat kuulla, millaista ääntä se pitää käydessään täydellä teholla. Pumppuostoksille ei kannata lähteä lämpimänä kesäpäivänä.

Nainen rentoutuu tuolissaan

Melutaso ja eri mallit

Lämpöpumpun melutaso riippuu pumpun sijoituspaikasta. Maalämpöpumppu kerää energiaa maasta eikä pidä havaittavaa ääntä. Koska nämä pumput siirtävät energian ja lämmön eteenpäin veden lämmitysjärjestelmään, ne sijoitetaan tavallisesti rakennuksen tekniseen tilaan pois silmistä ja mielestä. Ilma-ilmalämpöpumppu puolestaan tuottaa lämpöä ilmasta. Pumppu on siksi sijoitettava tilaan, jossa oleskellaan paljon, esimerkiksi olohuoneeseen. Lämmintä ilmaa levittävä tuuletin pitää ääntää, mutta niiden melutaso on viime vuosina laskenut tekniikan kehityksen myötä.