Audio ja HiFi-sanasto - Aktiivikaiuttimesta vahvistimeen
Oletko hankkimassa kaiutinta, kuulokkeita tai kotiteatteria? Tekniset termit saattavat hämmentää kokeneempaakin konkaria ja tämän vuoksi olemme koonneet pienen sanaston audio- ja HiFi -tuotteiden yleisimmistä toiminnoista, tekniikoista ja ominaisuuksista. Opi termien, kuten aktiivinen melunpoisto, Dolby Atmos ja hi-res, merkitykset sekä se, mitä eroa on vahvistimella ja aktiivikaiuttimella.
Airplay:
Airplay on Applen langaton striimausteknologia. Jos tietokoneesi, älypuhelimesi tai tablettisi tukee Airplay-tekniikkaa, voit striimata sisältöä langattomasti Airplay-vastaanottimeen. Vastaanottimen avulla voit lähettää mediatiedostoja iOS-laitteesta toiseen.
Aktiivikaiutin:
Yksinkertaisesti selitettynä aktiivikaiutin on kaiutin, jossa on sisäänrakennettu vahvistin. Sisäänrakennetun vahvistimen ansiosta et tarvitse erillistä vahvistinta. Passiivikaiutin, eli ns. perinteinen kaiutin, puolestaan tarvitsee toimiakseen ulkoisen vahvistimen. Se, kumman tyyppisen kaiuttimen valitset, on lähinnä makuasia. Passiivikaiuttimen etuna on, että voit hankkia juuri sinun tarpeisiisi sopivan vahvistimen, ja niiden valikoima on laajempi.
Bluetooth
Bluetooth on langaton teknologia, jonka avulla laitteet (kuten puhelin ja kuulokkeet) voidaan yhdistää toisiinsa langattomasti, ilman kaapelia. Langattomat kuulokkeet pohjautuvat juurikin Bluetooth-teknologiaan. Bluetooth-standardeja on useita, ja niistä viimeisin on Bluetooth 5.0. Standardien erona langattoman yhteyden nopeus, vakaus ja kantosäde – Bluetooth 5.0 kykenee siirtämään tietoa kaksi kertaa nopeammin ja vakaammin kuin esimerkiksi Bluetooth 4.2, ja sen kantosäde on 4 kertaa pidempi. Suuremman tiedonmäärän siirtokyvyn etuna on mm. tiedonsiirto yhdestä laitteesta useampaan laitteeseen samanaikaisesti, kuten musiikin kuuntelu kaksilla kuulokkeilla samanaikaisesti.
Aktiivinen melunpoisto:
Aktiivinen melunpoisto (lyhenne: ANC tai ANR), jota kutsutaan myös termeillä hälynpoisto tai melunvaimennus, hiljentää ympäristön äänet edistyneen mikrofonitekniikan ja korjaussignaalin avulla. Ympäröivä melu havaitaan kuulokkeiden yhden tai useamman mikrofonin avulla, jonka jälkeen se muunnetaan sähköiseksi signaaliksi. Tämän jälkeen kuulokkeet muodostavat korjaussignaalin, joka peittää ulkopuolelta tulevan äänen alleen – ja näin voit nauttia musiikista tai äänikirjoista ilman häiriöitä.
Amazon Alexa:
Alexa on Amazon-yrityksen luoma ääniohjattava virtuaaliassistentti. Amazon on integroituna moniin älylaitteisiin, kuten Sonos-kaiuttimiin ja Samsung SmartThings -älykotijärjestelmään. Alexa on toiminnoiltaan verrattavissa Googlen Google Assistantiin ja Applen Siriin.
Dolby Atmos
Dolby Laboratories valmisti alun perin kohinanvaimennusjärjestelmiä. Myöhemmin yritys tuli tunnetuksi mm. elokuvateatterien tilaäänijärjestelmistä (surround sound). Dolby Atmos on yrityksen viimeisin versio tilaäänitekniikasta. Dolby Atmoksesta pääsee nauttimaan elokuvateattereiden lisäksi nyt myös omassa olohuoneessa. Täysivaltaisen Atmos-kokemuksen saamiseksi kotiteatterisi kaiuttimien ja vahvistimen tulee tukea Dolby Atmos -tekniikkaa. Yksinkertaistettuna järjestelmä sopeuttaa äänen jokaiselle kaiuttimelle erikseen ja luo vaikuttavamman ja aidontuntuisen äänimaailman.
Kaiutinelementti
Sähködynaaminen kaiutinelementti eli driver on kuulokkeiden tai kaiuttimien osa, joka lähettää äänisignaalin korvasi suuntaan. Nämä elementit muuntavat sähköiset signaalit äänisignaaliksi. Kaikissa kuulokkeissa on kaiutinelementti, mutta niiden koko vaihtelee kuulokkeittain.
Vahvistin:
Nimensä mukaisesti vahvistin vahvistaa sille syötetyn äänisignaalin tehoa ja lähettää sen eteenpäin kaiuttimiin.
Surround:
Surround- eli tilaääni on yhteisnimitys ääniformaateille, jotka käyttävät useampaa kuin kahta kaiutinelementtiä äänen tuottamiseen. Kaiuttimen sijoittaminen eri puolille huonetta luo eri suunnista tulevan tilaäänen, joka tehostaa esimerkiksi elokuvien äänimaailmaa.
Multiroom:
Multiroom- eli monihuonejärjestelmällä voit rakentaa äänijärjestelmän, jonka avulla toistat musiikkia kotisi kaikissa huoneissa. Järjestelmä koostuu toisiinsa langattomasti liitetyistä kaiuttimista, jotka sijoitetaan haluamiisi huoneisiin. Järjestelmää voidaan hallita kodin langattoman verkon välityksellä. Sonos on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista monihuonejärjestelmistä. WiFi-yhteydellä toimiva monihuonejärjestelmä tuottaa huomattavasti paremman äänenlaadun kuin esimerkiksi Bluetooth-kaiuttimet, eikä musiikki katkea puhelimeen tulevien ilmoituksien tai puheluiden vuoksi.
Subwoofer
Subwoofer on erillinen bassokaiutin erittäin matalien taajuuksien toistamiseen, joita perinteinen kaiutinelementti ei kykene toistamaan. Subwoofer on usein erillinen yksikkö, joka tulee soundbarin lisänä tai osana kotiteatteria.
Hi-res-ääni:
Hi-Res (high-resolution audio) tarkoittaa äänenlaatua, joka on huomattavasti CD-laatua parempi. Hi-Res-ääni vastaa mahdollisimman paljon studiolaatuista äänenlaatua. Haittapuolena on äänitiedoston suuri koko. Toisin kuin televisioissa, joissa HD, Full HD ja 4K ovat tarkasti määriteltyjä käsitteitä, äänipuolella Hi-Resillä ei ole universaalia standardia.
Receiver:
Receiver eli viritin-vahvistin on vahvistin, jossa on sisäänrakennettu radiovastaanotin. Siihen voi myös liittää useita eri äänilähteitä, joiden ääni toistetaan vahvistettuna kaiuttimista.
Tweeter
Tweeter eli diskanttikaiutin on kaiutinelementti, joka on suunniteltu toistamaan erittäin korkeita ääniä 4–5 kHz ja 16–20 kHz välillä.