Kaikkeen löytyy ratkaisuTV - oppaat ja artikkelitTV-sanasto - mitä TV:n eri tekniikat ja toiminnot tarkoittavat?
TV-sanasto - mitä TV:n eri tekniikat ja toiminnot tarkoittavat?
Mikä on 4K, Ultra HD, HDR, Ambilight, VESA ja nit? TV-sanastossa tutustumme yleisimpiin termeihin, jotka kuluttajat kohtaavat uutta televisiota ostaessaan. Lue ja opi mitä Smart-TV:n eri toiminnot ja tekniikat todellisuudessa tarkoittavat.
Tuuma? 1080P? P?
ʺ(tuuma): Näyttö tai ruutu lasketaan aina tuumissa. Tuuma lasketaan mittaamalla ruudun koko ristikulmittain, eli vasemmasta alareunasta oikeaan yläreunaan. Esimerkiksi 55 tuuman televisiossa se on 139,7 cm.
1080P: Tämä tarkoittaa, ruudulla on 1080 vertikaalisti riviä pikseleitä ja 1820 riviä pikseleitä pystysuorassa. Numeroiden lopussa näkyvä P ei merkitse pikseleiden määrää, vaan ”Progressive scan” eli kuvan lomitusta, jolla pyritään ehkäisemään kuvan välkkymistä.
3D: Elokuvateattereista tuttu 3D-teknologia löytyy myös televisoista. 3D-elokuvissa kuvaa katsotaan 3D-laseilla, jotka luovat kuvaan kolmiulotteisen efektin.
4K: 4K eli UHD tulee sanoista Ultra High Definiton ja tarkoittaa, että ruudulla on noin 4000 pikseliä vertikaalisti. 4K-televisoiden tarkkuus on neljä kertaa korkeampi kuin Full HD-televisioiden.
Ambi-mikä? CA?
Ambilight: Ambilight-termi tulee sanoista "ambient lightning", mikä tarkoittaa ympäröivää valoa. Tekniikka löytyy Philips-televisioista ja sen tarkoituksena on luoda vaikuttavampi katselukokemus. Ambilight luo valotehosteen television ympärille, mikä saa kuvan näyttämään suuremmalta ja parantaa katselukokemusta. Älykäs valaistus muuttuu TV:n tapahtumien mukaan reaaliajassa. Valoa voidaan myös säätää manuaalisesti haluttuun kirkkauteen huoneen valaistuksen ja tunnelman mukaan. Philips valmistaa televisioita, joissa valo löytyy joko television kahdelta tai kolmelta sivulta.
Android TV: Smart-TV käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Android TV -käyttöjärjestelmää käyttävät esimerkiksi Sony ja Philips.
Bluetooth: Puhelimista tuttu Bluetooth-teknologia tarjoaa television hallinnan ja laitteiden, kuten kaiuttimien ja älylaitteiden, liittämisen televisioon langattomasti.
CAM/CA-moduuli: Lyhenne sanoista Conditionall Access Module. CAM/CA-moduuli on sovitin, jonka ansiosta voit liittää ohjelmakortin, kuten Canal Digital, suoraan televisioosi. CAM/CA-moduulin ansiosta et tarvitse erillistä korttiboksia.
DLNA vai DNA?
DLNA: DLNA eli Digital Living Network Alliance on tiedonsiirtostandardi, jonka ansiosta laitteet voivat kommunikoida keskenään. Jos televisiosi tukee DLNA-standardia, voit toistaa esimerkiksi elokuvia tai musiikkia suoraan tietokoneesta, joka tukee DLNA-standardia.
DVB: DVB eli Digital Video Broadcasting. DVB-standardi mahdollistaa digitaalisen televisiokuvan lähettämisen kaapeliverkossa. DVB-T on tarkoitettu maanpäällisiin lähetyksiin ja DVB-S satelliittilähetyksiin.
EPG: On elektroninen ohjelmaopas, jonka avulla näet ajankohtaisen ohjelmatarjonnan suoraan ruudulla.
Firefox? Televisiossa?
Firefox OS: Smart-TV käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Firefox OS -käyttöjärjesteImä löytyy esimerkiksi Panasonicin televisioista.
Full HD: eli täysteräväpiirto on merkintä, joka osoittaa, että näytön tarkkuus yltää 1920 x 1080 pikselin tarkkuuteen. Numeroiden lopussa näkyvä P ei merkitse pikseleiden määrää, vaan ”Progressive scan” eli kuvan lomitusta, jolla pyritään ehkäisemään kuvan välkkymistä.
HDCP eli High-Bandwidth Digital Content Protection on digitaalisten oikeuksien hallintajärjestelmä, jolla pyritään estämään laittoman sisällön valmistaminen ja kopiointi ja tuotteiden ominaisuuksien rajoittaminen.
HDD eli kiintolevy on tietokoneista tuttu tallennusyksikkö, jota voidaan käyttää myös televisioissa. Kiintolevylle voidaan tallentaa ohjelmia myöhempää katselua varten.
Asiat jotka alkavat HD:llä
HDMI: HDMI-kaapeli on ehkä tärkein kaapeli, jolla liitetään ulkoiset lisälaitteet televisioon. HDMI-kaapeli on digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi. Normaalissa televisiossa on yleensä 3 tai useampia HDMI-liitäntöjä.
HDR: HDR=High Dynamic Range eli suomeksi "suuri dynaaminen alue". HDR on kuvanparannustekniikka, jolla on kaksi pääasiallista toimintoa. Se parantaa kuvan kontrastia, siten että tummat sävyt toistuvat entistä tummempina ja vaaleat sävyt entistä kirkkaampina. HDR:n toinen tehtävä on parantaa värien toistoa. Tekniikka tarjoaa laajemman väriskaalan ja tekee kuvasta entistä todentuntuisemman. HDR-tekniikka löytyy useimmista keskihintaisista ja sitä kalliimmista televisioista.
LCD vai LED? OLED vai QLED?
LCD eli nestekidenäyttö tuleen englanninsanoista Liquid Crystal Display. Useista levyistä koostuva paneeli voi olla taustavalollinen tai heijastava näyttö. LCD-tekniikka on korvannut kuvaputkinäyttötekniikan televisoissa ja tietokonenäytöissä.
LED: LCD-näytöissä käytettävät LED-taustavalot. LED-tekniikan ansiosta televisioista voidaan tehdä ohuita. Tämän lisäksi LED-taustavalot tarjoavat paremman kontrastin ja värientoiston.
OLED: Toinen suosittu näyttöteknologia on OLED eli Organic Light Emitting Diodes. OLED-näyttö koostuu sadoista pienistä orgaanisista ledeistä, jotka tuottavat valoa jokaisessa pikselissä. Tämän takia OLED-televisio toistaa miljoonat värit ainutlaatuisen yltäkylläisinä. OLED-teknologian ansiosta television muotoilu voidaan pitää erittäin ohuena.
QLED: QLED on Samsungin kehittämä teknologia, jota käytetään pääasiassa valmistajan televisioissa. Lyhenne QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan, jossa LCD-paneelissa käytetään LED-taustavaloa. Toisin sanottuna QLED on perinteisen LED-teknologian kehittyneempi versio.
Älykäs Smart-TV?
Nits: Nit on TV-valmistajien käyttämä yksikkö, jolla kuvataan näytön pinnalta lähtevän valon voimakkuutta. Mitä korkeampi nit-luku, sitä kirkkaamman kuvan TV tuottaa. Korkealla nit-luvulla varustetun television kuva näkyy selkeämmin kirkkaasti valaistussa ympäristössä.
PVR: PVR eli Personal Video Recorder mahdollistaa ohjelmien tallentamisen kiintolevylle tai USB-muistille digitaalisessa muodossa.
Smart-TV: Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia suoraan televisioon ja käyttää sitä entistä monipuolisemmin. Smart-TV eli äly-TV -sisältö voi olla pelejä tai SoMe- ja suoratoistopalveluja, kuten Netflix ja Viaplay.
Tizen: Samsungin Smart-TV -käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Tizen-käyttöjärjestelmä löytyy Samsungin televisoista.
UHD: UHD tulee sanoista Ultra High Definiton. UHD tunnetaan myös 4K-televisiona. 4K-televisoiden tarkkuus on neljä kertaa korkeampi kuin Full HD-televisioiden.
Tunnetko jo VESAn?
USB: Tietokoneista tuttu USB-portti löytyy usein myös televisioistakin. Useissa televisiossa on 2-4 USB-porttia, joihin voidaan liittää ulkoiset tallennusyksiöt tai muut laitteet.
VESA: VESA on standardi näytön seinäkiinnitykselle. Useimmiten alle 60 tuuman TV:t käyttävät esim. VESA 400x400 (mm) -mittaa, kun taas suuremmissa VESA-mitta on 600x400.
webOS: LG:n Smart-TV -käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. webOS-käyttöjärjestelmä löytyy LG:n televisoista.
WiDi eli Wireless Display -teknologian ansiosta voit suoratoistaa musiikkia, elokuvia ja muuta sisältöä langattomasti televisioon WiDi-teknologiaa tukevista laitteista.
WiFi: Smart-TV -toiminnot tarvitsevat Internet-yhteyden. Jos televisio on varustettu WiFi-yhteydellä, voit liittää sen vaivattomasti langattomaan kotiverkkoosi.
WiFi Direct: Langaton tiedonsiirtotekniikka, joka mahdollistaa laitteiden liittämisen televisioon entistä vaivattomammin.
Kattava tv-valikoima
Tutustu Gigantin laajaan tv-valikoimaan alan tunnetuimmilta valmistajilta, kuten Samsung, LG, Sony, Philips, TCL ja monet muut.